top of page

Bezpečné úročené účty: Je to vše, na co bychom měli sázet?

V době nebývalé inflace a stoupajících úrokových sazeb se zdá, že účty s pevným úrokem jsou správnou volbou pro investory hledající bezpečí. Ale co když vše není tak, jak se zdá?


Ve světě před touto ekonomickou bouří byly spořicí účty víceméně parkovištěm pro peníze čekající na investici do výnosnějších nástrojů. Ale s inflací překračující standardní 2–3 % a s úrokovými sazbami následujícími v jejích stopách, se účty s pevným úrokem staly atraktivní alternativou.


Nyní můžete uložit peníze za 6 % s minimálním rizikem, což činí rizikovější investiční nástroje méně lákavými. Nicméně, toto období vysokých úrokových sazeb nebude trvat věčně.


Když se úrokové sazby začnou snižovat, výnosy pevně úročených účtů také klesnou a investoři budou opět hledat vyšší výnosy jinde. A v tu dobu mohou být jiné investiční nástroje dražší, než byly během období vysokých úrokových sazeb.


Relativně vysoké úroky mohou být nyní lákavé, ale je možné, že tím promeškáme příležitosti v investicích do dluhopisů, akcií nebo jiných aktiv, která dnes nabízejí velmi zajímavé příležitosti. Jakmile úrokové sazby klesnou, tyto příležitosti s největší pravděpodobností zmizí.


Typickým příkladem investičních příležitostí v současném prostředí jsou dluhopisy. S narůstajícími úrokovými sazbami centrálních bank jsme svědky poklesu cen dluhopisů, což je trend, který jsme podrobněji rozebrali v našem předchozím článku. S tímto poklesem cen se však objevuje možnost zajímavých výnosů, zejména u dluhopisů prestižních společností, které nyní nabízejí roční výnosy v přesahujícími 5–6 % pro horizont příštích tří let (někdy i déle).


Nákup jednotlivých dluhopisů může být složitý, ale na trhu existuje mnoho široce diverzifikovaných dluhopisových fondů s atraktivními výnosy, které nabízejí potenciál výnosu kolem 7 % a více ročně v následujících 3 až 5 letech. Pokud se investor rozhodne část prostředků přesunout ze spořících účtů do investic, tyto fondy mohou být cílovou destinací.


Důležité je si uvědomit: jakmile úrokové sazby začnou klesat, tyto výhodné příležitosti mohou rychle zmizet. Díky včasné investici do dluhopisových a podobných fondů si můžete tyto výnosy "zamknout" na delší období.


Ačkoliv nesměřujeme k tomu, aby investor přesunul všechny své úspory ze spořících účtů do investic, pokud však plánujete investovat ,,až úrokové sazby klesnou'', tak pravděpodobně vhodnější bude s částí majetku investovat nyní, dokud jsou sazby na vysokých úrovních.


Důkladné zvažování každého kroku a konzultace s investičním poradcem jsou klíčové. Pokud takového poradce nemáte nebo si nejste jisti jeho zkušenostmi, neváhejte se na nás obracet.

bottom of page