top of page

EnCor Fixed Income Strategy | Dluhopisový fond, který umí odolávat výkyvům trhu.

Pokud byste se ještě před rokem 2022 bavili o kvalitních dluhopisech, které dokázaly ustát přísná kritéria významných ratingových agentur, které hodnotí rizika spojená s těmito nástroji, zůstaly dluhopisy stabilních společností nebo zemí na okraji zájmu. Díky nulovým až záporným úrokovým sazbám se jejich výnosy blížily nule a investice do nich nedávaly smysl.


Vše změnila inflace a otočení centrálních bankéřů, kteří začali zvedat úrokové sazby. Ve chvíli, kdy si mohl i běžný smrtelník nebo institucionální investor uložit peníze na spořícím účtu za jednotky procent už vůbec nedávalo smysl držet předražené dluhopisy s nulovým výnosem, a tak spadly jejich ceny na takové úrovně, že najednou můžeme pořídit dluhopisy stabilních společností s mnohaletou historií, ale již s adekvátním výnosem v řádu i vyšších jednotek procent ročně.


Dluhopisy se tedy po letech dostaly opět na výsluní, ovšem je potřeba velmi pečlivě rozlišovat, které dluhopisy nebo které dluhopisové fondy by měl investor zvolit.


V tomto článku se zaměříme na fond kvalifikovaných investorů EnCor Fixed Income Strategy (dále jen EnCor FIS), který oproti běžně dostupným dluhopisovým fondům nabízí odlišný přístup v investičním řízení a jejich fond se tak v loňském roce vyhnul propadům na dluhopisovém trhu a s nízkou mírou kolísání přináší možnost zajímavého zhodnocení kolem 7 % ročně. EnCor FIS byl založen v roce 2018 Luborem Žalmanem, který byl v letech 2004—2013 generálním ředitelem Raiffeisenbank a dříve investiční ředitel dluhopisového portfolia v Komerční bance. Fond s ním provozuje také Jan Kubín (dříve finanční ředitel Raiffeisenbank) a také Mark Robinson, který byl 8 let portfolio manažerem v londýnské JP Morgan. Tým fondu EnCor FIS se tedy dá považovat na kapitálových trzích za velmi zkušený.


Fond byl založen za účelem dosahovat dlouhodobě zhodnocení nad úroveň běžné inflace při nízké kolísavosti portfolia, a to aktivním investováním do kvalitních dluhopisů.


EnCor FIS ve své investiční strategii umí efektivně využívat nástroje na zajištění proti růstu úrokových sazeb a tím dokázal v minulosti předejít propadu cen dluhopisů, které při růstu sazeb nastávali. Odlišil se tak od jiných dluhopisových fondů, které tyto nástroje nevyužívaly nebo je aplikovaly příliš pozdě.


Vývoj fondu byl historicky rezistentní i v době pandemie covid-19, kdy jeho propad byl minimální a trval velmi krátkou dobu. Za povšimnutí ale stojí především rok 2022, kdy výnos EnCor FIS nejen že téměř vůbec nepropadl (na rozdíl od většiny dluhopisových fondů), ale naopak dosáhl slušného zhodnocení.


Graf celé historie Encor Fixed Income Strategy. Zdroj: http://www.encorfunds.com/cz
Graf celé historie Encor Fixed Income Strategy. Zdroj: http://www.encorfunds.com/cz

Co je ovšem na tomto fondu velmi zajímavé, je fakt, že díky aktivní správě dokázal minulý rok portfolio manažer fondu nakupovat poměrně bezpečné dluhopisy, které však díky výše popisovaným událostem začaly být na trhu k mání za přijatelné ceny, a tedy nabízely i zajímavé výnosy. V portfoliu fondu tak dnes najdeme např. dluhopis České spořitelny s výnosem 9,5 % nebo EPH za 9 %.


To znamená, že díky loňským tahům má dnes EnCor FIS portfolio dluhopisů stabilních společností, které má pro následující roky průměrný hrubý výnos do splatnosti okolo 8,6 % ročně.


Ovšem není možné se u dluhopisových investic orientovat jen na výnos, stejně tak je potřeba sledovat i míru kreditního rizika, a zde může leckoho zaujmout to, že v portfoliu najdete dluhopisy zavedených společností obchodovatelných na veřejných trzích, které mají relativně bezpečný rating získaný od prestižních ratingových agentur.


Na druhou stranu jsou ve fondu i některé dluhopisy, které sice takový rating od zmíněných agentur nemají, nicméně tým EnCor FIS využívá veřejně dostupnou metodiku známých agentur (např. Standard & Poor's) a tu v rámci možností aplikuje i na dluhopisové emise, které rating dosud nemají. EnCor FIS si tak může sám kvalifikovaně posoudit, jak moc emise jako např. Accolade, EPH nebo Equa Bank splňují přísná kritéria spojená s touto hodnotící metodikou.


Díky všem zmíněným skutečnostem, tedy úspěšné historii delší než 5 let, dobré diverzifikaci a řízení portfolia má EnCor FIS od května 2023 sníženou úroveň souhrnného ukazatele rizika (SRI) na úroveň 2, což je na stupnici 1 až 7 druhá nejnižší úroveň, bezpečnější už jsou prakticky jen garantované a depozitní produkty. EnCor FIS je tak možné zařazovat i do konzervativních portfolií.


Z hlediska technických parametrů týkající se investice do fondu EnCor FIS, je na místě zmínit především solidní likviditu fondu. Investor má totiž prostředky k dispozici do 1—2 měsíců od požádání o výběr peněz, a to bez výstupních poplatků. Protože se jedná o fond kvalifikovaných investorů, činí minimální částka, kterou je možné do fondu investovat 1 milion korun.


Parametry fondu

Fond

EnCor Fixed Income Strategy Podfond, EnCor Funds SICAV, a.s.

Strategie

Diverzifikované portfolio dluhopisů a jiných dluhových nástrojů

Cílený Výnos

7—8 % p.a. (po všech nákladech a poplatcích)

Vstupní poplatek

0—3 % z hodnoty investice

TER (náklady fondu)

Do 1,2 % p.a.

Minimální investice

1 000 000 Kč

Oceňování

K poslednímu pracovnímu dni každého kalendářního měsíce

Administrátor

AVANT, investiční společnost, a.s.

Obhospodařovatel

EnCor Asset Management, investiční společnost, a.s.

Objem majetku ve fondu

739 mil. Kč (ke konci května 2023)



bottom of page